OneOutOfTen

The start

“Social Contact” met politici

Een reactie plaatsen

Sinds de opkomst van de Social Media is het voor politici makkelijker om in contact te treden met hun electoraat. De Social Media stellen politici in staat zichzelf en hun meningen aan de buitenwereld te presenteren. Deze zelf-presentatie is voor politici in een democratie van belang, vooral tijdens de verkiezingen.
De Social Media organiseren en kanaliseren de verscheidene inkomende communicatiestromen enigszins voor de politici. Het stelt hun in staat de input van anderen te bekijken, beoordelen en/of becommentariëren. Dit maakt hun publieke profiel duidelijker en toegankelijker voor iedereen die op het internet actief is, ook als de politici zelf niet bereikbaar zijn.
Voor het digitale tijdperk waren zij voor dit soort informatie aangewezen op bijeenkomsten, zoals congressen en op de klassieke media, zoals radio, TV en kranten en op inkomende post. Post die vaak al eerst door zijn staf werd geselecteerd voordat die hem onder ogen kwam.
Social Media hebben politici instaat gesteld om via groepen, georganiseerd op onderwerp, politieke voorkeur, partij lidmaatschap, persoonlijke interesse, etc… in korte, agendeerbare tijd in contact met de burger te treden.
Elke zichzelf respecterende politicus heeft tegenwoordig een Twitter en Facebook account waar kiezers hem kunnen volgen.

Ook bieden social media mensen de mogelijkheid om rechtstreeks met politici in contact te komen. Als we kijken naar de politieke twitter top 100 op twittergids valt op dat dit persoonlijk contact met politici een populaire bezigheid is.
Chat en Twitter sessies met het publiek zijn aan de orde van de dag tijdens verkiezingsperioden. Een open toegankelijke chat sessie met de huidige Amerikaanse president Obama op het Social News Medium Reddit was voorlopig wel het ultieme voorbeeld van hoe zelfs in de internationale politiek de Social Media hun intrede hebben gedaan.
Natuurlijk is ook de mogelijkheid voor het electoraat om op deze wijze direct in contact te treden met de politici een nieuwe verworvenheid van het Social Media tijdperk. Door de kans direct een response te krijgen van politici valt het gevoel dat de politici in een ivoren toren zitten bij actieve gebruikers van deze media weg.
Er moet hier echter wel rekening gehouden worden met het feit dat Social Media niet voor iedereen even toegankelijk zijn. Het biedt uitgebreide mogelijkheden waar veel mensen de voordelen van plukken maar ook een zeer groot deel houdt zich compleet afzijdig van dit gebruik van Social Media. Of er een grote overlap is tussen de politiek actieve burger en het actief zijn in het Politieke Social Media moet nog worden bezien.
Wat echter wel als een paal boven water staat is dat de Social Media een duidelijke rol spelen in het politieke bestel tijdens de verkiezingsperiode, al was het alleen al omdat journalisten ze gretig volgen en als bron gebruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s